Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

17
mars
2011

Bibeln idag till din församling, den behövs!

Min känsla är att Bibeln får ta steg efter steg tillbaka i våra kyrkor idag. Jag läser ofta debattartiklar och fenomenet att citera bibelord för att argumentera för sin åsikt har mer eller mindre försvunnit, med undantag för ett fåtal kärlekscitat. Detta kan säkert båda uppfattas som positivt och negativt. Min tanke är inte att argumentera för eller emot att slå bibelord i huvudet på varandra i argumentationer. Jag vill snarare peka på att detta är ett symtom på något större.

Min upplevelse är att Bibeln tappar mark; i samhället, i gudstjänsten, i diskusionen och i hemmet. Vi läser mindre, diskuterar mindre och lever mindre medvetet direkt ur Bibeln. Bibeln uppfattas som svår och många jag möter vill inte ens röra vid den för den är, i så stora delar, hemsk. Rädslan ger en debatt som blir förvirrad. I dagarna rasar en debatt i flera medier kring Sofia församlings beslut att anställa en Imam. I ett av inläggen från 16 mars i Brännpunkt i SvD skriver Bo Larsson:

"Svenska kyrkan är också det största samfundet i Sverige och har därför inte bara ansvar för sin egen verksamhet utan också för att stödja andra troende människors möjligheter att få utöva sin religion och få tillgång till sådana mötesplatser som främjar förståelse och respekt för den Andre."

Vid en snabb genomläsning av artikeln finner jag inte någon tydlig bibelreferens. Argumentationen kring denna lärofråga, som man väl ändå får kalla det, byggs helt på vaga föresatser om "en levande och närvarande Kristus och en lyssnande, lyhörd och dialogisk öppenhet för nya utmaningar." Bibelns auktoriet är borta ur debatten och debattörer på bägge sidor tycks famla efter andra fasta punkter: Svenska kyrkans uppdrag, den närvarande Kristus eller dialogisk öppenhet. Vad betyder dessa formuleringar?

Självklart är jag medveten om behovet av tolkning, svårigheterna med att finna den rätta vägen genom skriften. Men det får inte göra att vi lägger undan Bibeln och försöker vara kristna utan den. Vi måste återgå till Bibeln, fördjupa oss i den källa som är den största uppenbarelsen given till människor i vår tid. Gud vill kommunicera med oss, ska vi bara vända bort huvudet eftersom han inte alltid är politiskt korrekt i sitt uttryckssätt?

Jag tror på att: "Varje bok i skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv, så att den som tillhör Gud blir fri från sina brister och rustad för alla slags goda gärningar." (2 Tim 3:16–17) Det är kraft i ordet!

Här kommer Bibeln idag in, vår organisation jobbar just för att ge möjligheten till att återvända till bibeltexten, varje dag. Är du beredd att anta utmaningen? Du kommer inte vara ensam, skribenterna hjälper dig dag för dag och cirka 4000 trogna läsare runt om i landet läser tillsammans med dig.

Till sist vill jag uppmuntra även dig som har en ledande roll i din församling. Hur jobbar ni med Bibeln? Läser ni tillsammans? Kan Bibeln idag kanske vara något för hela din församling. Något ni kan utgå ifrån tillsammans allihop. Vi hjälper er gärna att bygga upp en hållbar satsning på bibelläsning tillsammans med vår Bibelguide. Hör av er så kan vi dela idéer och hitta ekonomiskt hållbara vägar.

Olof Brandt, generalsekreterare Bibeln idag

Ps. För större beställningar till företag/församlingar kan vi numera använda DHL som partner. Detta minskar frakkostnaden och förenklar för dig som mottagare.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.