Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

28
februari
2011

En Gud som inte gör skillnad på människor!?

jatillrespekt

Svenska kyrkan i Stockholms stift har just nu en reklamkampanj i Stockholms bussar och tunnelbanevagnar. På den snygga affischen står det i stora bokstäver: Ja till respekt och en lite mindre text: Vi tror på en Gud som inte gör skillnad på människor.

(http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=638711)

När jag först såg affischerna visste jag inte riktigt hur jag skulle förhålla mig till den. Affischen definierar respekt som motsatsen till främlingsfientlighet och hänvisar till www.nejtillrasism.se. Det är bra. Mina tankar gick även till Paulus ord i Galaterbrevet 3:28 att i Kristus finns det inte längre någon skillnad mellan jude och grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är vi ju ett i Kristus Jesus. Men orden “en Gud som inte gör skillnad på människor”? Är det inte just ”skiljer” på människor som Gud gör i domen?

I min dagliga bibelläsning igår kom jag till en text i Apostlagärningarna där Petrus får en vision och en befallning från Gud att äta mat som judarna alltid betraktat som ceremoniellt oren. När han sedan berättar om sin vision för den romerske officeren Cornelius säger han: “Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor”. Alltså, Svenska kyrkans affischer citerar Petrus ord här från Apostlagärningarna 10:34. Men Petrus slutar inte där. Han fortsätter: “… utan tar emot var och en som fruktar honom och som gör vad som är rättfärdigt, vilket folk man än tillhör.” Vilken ras och vilken folkslag man tillhör spelar väl ingen roll för Gud, men det gör däremot människors tro, både i den här texten och i Galaterbrevet.

Som invandrare själv vill jag applådera att Svenska kyrkan fortsätter att värna om mänskliga rättigheter och kämpar mot en tilltagande rasism och främlingsfientlighet. Som teolog kan jag önska mig att våra kyrkor (och inte bara Svenska kyrkan) tog lika tydlig ställning i teologiska frågor som man gör i de politiskt korrekta socialfrågorna.

Ray Baker, lärare på CredoAkademin i Stockholm och styrelseledamot för Bibeln Idag

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.