fbpx
Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

26
Maj
2015

Habackuks budskap är för vår tid

Hab stående bok 500

Habackuks budskap är för vår tid

Många kyrkosamfund och kristna organisationer har utsett 2015 till Bibelns år. Tusentals människor har “antagit utmaningen” att läsa i Bibeln varje dag. Tyvärr ger många människor upp när de sjunker ner i de dunkla texterna i Gamla testamentet - särskilt profetböckerna. Visst låter de likadant allihopa?

Som ung kristen hade jag också försökt följa olika bibelläsningsplaner där man läser igenom hela Bibeln på ett år. Det är kanske inte så förvånande att jag, trots att jag härdade ut och fortsatte att läsa, under flera månaders tid varken fick djupare insikt i, eller förståelse för det jag läste.

När jag pluggade på universitet i USA fanns, i samma stad, ett litet, exklusivt college för bara tjejer. Där fanns en kristen studentgrupp (motsvarigheten till Credo här i Sverige). Min rumskompis och jag tyckte det lät som ett bra ställe att träffa rika, kristna singeltjejer, så vi gick med i den kristna studentgruppen. En kväll skulle vi åka till en annan universitetsstad tio mil bort för att se på en mediepresentation om Habackuk. Jag brydde mig inte särskilt mycket om Habackuk (”hur det nu skulle uttalas?”), men tyckte det skulle bli kul att åka minibuss tillsammans med tjejerna.

När vi kom in i aulan fick vi se en bred duk, och tjugosex diabildsprojektorer som stod på en ställning. Om jag minns rätt bestod presentationen bara av den bibliska texten från Habackuk. Det otroliga bildspelet utgjorde den enda kommentaren. Jag upptäckte för första gången hur aktuellt Habackuks budskap är för vår tid. Habackuk, tillsammans med Job, Predikaren och många andra profeter ropade, grät, surade och anklagade – men alltid med ett hopp som lyste genom den existentiella dimman. Ondskans närvaro i vår värld är inget bevis på Guds oförmåga eller bristande godhet; den visar snarare Guds nåd. Herren tillåter lidande och ondska för att ge de onda en chans att vända tillbaka till Gud.

Under åren som gått har jag återkommit till Habackuk gång på gång och boken När fikonträdet inte blomstrar mer är resultatet - den första boken, skriven på svenska, om bara Habackuk sedan 1857! Det är min bön att Gud ska använda min bok för att låsa upp en annars okänd del av Bibeln för många bibelläsare och att de kan få där en bekräftelse på att ”Herren är i sitt heliga tempel” och att ”kunskap om Herrens härlighet skall uppfylla hela jorden, liksom havet är fyllt av vatten”.

Ray Baker, teol. dr, ordförande Bibeln idag

Ps. Köp boken här

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.