fbpx
Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

24
juni
2020

Johannes Sköldengen skriver om Markusevangeliet

Johannes Sköldengen Foto: David Ottvall

Johannes Sköldengen

Denna vecka har vi presentationsvecka hos Bibeln idag. Vi har nu rekryterat ytterligare några författare för Bibelguiden och först ut är Johannes Sköldengen som ska skriva En guide till Markusevangeliet. Johannes är gift med Ida, har fyra barn och bor i Knivsta. Han har läst Bibeln så länge han kunnat läsa och har alltid varit fascinerad av hur texterna kan tala till oss människor idag. Som präst får han ofta chans att undervisa om och med Bibeln och vill gärna inspirera fler till att börja läsa och leva med Bibeln. Själv tycker han väldigt mycket om bibelsamtal där var och en får dela vad de tror om texterna. Om man lägger till en kopp kaffe behöver man inte mycket mer.

Vill du berätta om några inspirationskällor?

Inspiration till bibeltolkning kan man hitta på de mest oväntade ställen. Jag inspireras av andra predikanter, bibelkommentarer, betraktelser i tidningar och saker som kommit upp i samtal men också genom musik, filmer och tv-serier. Jag tycker mycket om att lyssna till berättelser och knyter gärna dem till Bibelns stora berättelse.

Vad tänker du om att få skriva en guide till just Markusevangeliet?

Jag längtade efter att skriva långt innan jag fick frågan, så det var naturligt att tacka ja. Markus är kort och kärnfullt som tydligt talar om Guds rikes ankomst och på ett påtagligt sätt om Jesus Kristus som både Gud och människa. Lärjungarnas mänsklighet framträder också tydligt, vilket är skönt att se. Stundvis beter de sig ganska knasigt i texterna, och då tänker jag att ”om de får vara apostlar så kanske jag också får vara med.” Markus är ett evangelium som både tröstar och utmanar. Min förhoppning är att läsaren ska kunna känna samma aha-upplevelser i läsningen som jag har fått under tiden jag gått på djupet med Markus.

Läs mer om serien Bibelguiden här.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.