Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

26
november
2016

Med bävan och förväntan

Rom omslag med foto webb

Det var med viss bävan som jag tackade ja till att skriva en guide till Romarbrevet. Paulus brev till församlingen i Rom är ju inte vilken skrift som helst. Förutom att det är antikens längsta bevarade brev är det en tungviktare i teologins värld. Framför allt är det ett brev som vid ett antal tillfällen har visat sig ha förmågan att – bokstavligt talat – förändra historiens gång. Mängder av män och kvinnor har genom århundradena fått sina liv förvandlade när de har läst hela eller delar av detta brev. 

Därmed är det också med både bävan och förväntan som vi får läsa Paulus brev till romarna i dag. Och det är med bävan och förväntan som man – som jag nu alltså har gjort – skriver en guide till Romarbrevet.


Tre år har det tagit, inklusive inläsning på den litteratur som finns kring Romarbrevet. Men därmed är inte sagt att guiden skulle vara krånglig. Förhoppningsvis är det faktiskt precis tvärtom: det är ju när man själv är väl inläst som man på ett enkelt sätt kan lotsa läsaren igenom också de lite krångligare passagerna. I alla fall är det detta som har varit min ambition. Dessutom är det ju inte en traditionell bibelkommentar det handlar om – utan en guide. 
Dock har jag valt att ha en lite mer utförlig fördjupningsdel än i de tidigare guideböckerna. Jag har också skrivit fyra rutor som jag kallar för ”I närbild” där jag försöker förklara några lite mer komplicerade frågor. Tanken både med fördjupningsdelen och rutorna är att man ska kunna få svar på sådant som kan tänkas dyka upp som frågor antingen när man läser texten själv eller när man sitter med sin bibelgrupp och samtalar. Jag vet ju själv hur frustrerande det är när texten väcker frågor och man inte har någonstans att ta vägen med dessa.
På tal om grupp är det ju så att bibelguide-serien är skriven för att fungera inte minst i en mindre grupp. Efter varje avsnitt finns förslag på samtalsfrågor som man kan utgå ifrån. Men det jag framför allt gillar med Romarbrevet – och kanske med Bibeln över huvud taget – är ju att den text som vi läser ställer frågor också till oss själva. I vissa fall är dessa frågor faktiskt livsavgörande, och Romarbrevet är inte något undantag från denna regel.
Faktum är att man har svårt att gå opåverkad från en genomläsning av Paulus brev till de kristna i Rom. Det visar sig helt enkelt – i alla fall för den som läser med ett öppet sinne – att det inte bara är ett brev om vad som hände där och då, utan om vad Herren vill ha sagt till dig och mig, här och nu.

Olof Edsinger

Guiden kan beställas från vår webbshop.

30 November är det release i Uppsala, läs mer på bibelguiden.se.

Du kan provläsa ett kapitel här

Vill du lyssna till Olof berätta lite om Romarbrevet och boken kan du lyssna på vår podcast.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.