fbpx
Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

03
november
2016

Med en högre växel

Med en högre växel

Det är en grådisig eftermiddag i oktober när jag plockar upp telefonen och ringer Martin Wärnelid. Martin är pastor i Folkungakyrkan i Stockholm och jag har fått höra att han och hans församling startat ett spännande initiativ som jag är väldigt nyfiken att få veta mer om.

Ett par signaler går fram, en pigg röst svarar ”Hej, det är Martin.” och snart finner jag mig inbegripen i en inspirerande dialog om Ett år i Guds närvaro. 

För det är så initiativet heter. En satsning som syftar till att hjälpa deltagarna att hitta en andlig rytm för dagen, månaden och året tillsammans med Gud. Att få in mer av Gud i det vardagliga livet med arbete, barn, stress och krav. Eller som Martin själv uttrycker det, ”lägga i en högre växel i sitt andliga liv”. Planen är fascinerande enkel och det är kanske just därför som den fungerar.

”Det hela går ut på att införa några enkla praktiker i livet” säger Martin. ”Och den första av dessa är daglig bibelläsning.” Gruppen som genomför initiativet har valt att ta del av Bibeln Idags bibelläsningsplan genom appen Bibelstund. ”Det är så smidigt att ha bibelläsningen som en app i mobilen, och att det är på svenska är en väldigt stor fördel.” Han berättar hur man haft svårt att hitta bibelläsningsmaterial på svenska och som känts relevant i en svensk kontext eftersom det mesta material som finns antingen är på engelska, är översatt från engelska, eller skrivet för en engelsktaladen kontext. ”Att ha en svensk bibelläsningsplan kan tyckas vara en enkel grej, men det gör stor skillnad.” En tanke är att man kan börja dagen genom att läsa Bibelstund direkt på morgonen innan man börjar läsa mail eller uppdateringar på sociala medier. Att redan från dagens början bli medveten om Guds närvaro i livet. Stunden av bibelläsning avslutas med bön.

Vad händer sedan? Sedan fortsätter livet som vanligt. Eller…inte riktigt som vanligt. De övriga praktikerna handlar om att på olika sätt få in bön, tillbedjan och tjänande i sin egen vardag. Att det man läst om i Bibeln får omsättas i praktisk handling i det dagliga livet. Bönepromenader, tisdagsmässor och att hjälpa till vid församlingen språkcafé för flyktingar eller öppna förskola är några exempel på sätt där andligheten får växa in i vardagen. Få in den andliga rytmen och strukturen i livet här och nu. Och så berättar han om det som mest av allt väcker min nyfikenhet, skärmfri helgdag. Att en helgdag i veckan vila från alla skärmar som vi ständigt omger oss med. Att istället hitta sann vila i umgänge med familj, vänner och Gud.

Hur kom ni på den här idén? Varför gör ni detta?  ”Vi längtar efter en fördjupad relation med Gud. Men alla har inte tid, råd eller möjlighet att gå på någon Bibelskola, ta ett sabbatsår, börja arbeta heltid inom kyrkan etc. Vi vill hitta ett sätt att få ihop den kravfyllda vardagen med det andliga livet. Precis som Jesus gjorde! Han tog tid för bön, tid för arbete, tid för stillhet, tid för att tjäna andra osv. Det fanns en rytm i det han gjorde.” Och det är den rytmen som Martin och hans församling vill återerövra. Han beskriver det hela som en bil med flera växlar. Alla befinner vi oss på olika nivåer, olika växlar i vårt andliga liv. Men det som alla deltagarna har gemensamt är längtan att lägga i en högre växel. För någon kan det innebära att se och känna att ens andliga liv varit stillastående och att det är dags att lägga i ettans växel och börja rulla framåt. Någon annan kanske redan har en del rutin men längtar efter en högre växel. ”Flexibiliteten är viktig” säger Martin ”Det är ingen vits med att lägga i en för hög växel från början, köra stenhårt i några dagar och sedan kollapsa för att man gått ut för hårt.” Istället behöver man anpassa efter sin egen situation och hitta sätt som håller långsiktigt, helst hela livet. Ännu en gång kommer han in på hur bra det är med appen Bibelstund och hur den kan ge något till alla oavsett vilken nivå man befinner sig på. För någon kanske det räcker med att läsa textavsnittet och den tillhörande reflektionen. Någon annan kanske vill ta sig tid att studera djupare i avsnittet. Oavsett nivå så kan den dagliga bibelläsningen slå an tonen för den andliga rytm som Martin om och om igen kommer tillbaka till.  

Skulle det vara möjligt att genomföra något sådant här, att lägga i en högre växel, utan bibelläsningen? Svaret kommer snabbt, bestämt och tveklöst. ”Nej! Allt faller ju på plats utifrån vad Bibeln säger!”  Martin berättar hur allt de gör utgår från Bibeln. Alltifrån gudstjänsternas utformning till hur de organiserat sin församling. ”Vår enda längtan är att all verksamhet vi bedriver ska utformas enligt Guds ord.” Man hör på hans röst att han verkligen menar det han säger. Bibelläsning är den fundamentala grundstenen i ett dynamiskt liv med Gud. ”Vi har känt av en sekularisering både utanför kyrkan, men även inom församlingen där Guds ord fått för lite utrymme. Det är detta vi vill stävja genom initiativet Ett år i Guds närhet.”

Fungerar det då? ”Vi har bara hållit på med det här i drygt en månad men vi kan redan se mycket positiva effekter. Vi har en grupp på Facebook där vi stöttar och uppmuntrar varandra och delar med oss av hur det går. Där berättar personer om hur de börjat be för personer i sin omgivning, hur de vågat dela med sig av evangeliet till kollegor och hur de kommit igång med bibelläsningen tack vare appen Bibelstund. Det ger mycket hjälp och struktur”     

Jag dras med i det Martin berättar. Känner hur längtan vaknar i mitt eget hjärta. Längtan efter en fördjupad relation med Gud mitt i min egen stressiga vardag. Längtan efter ett liv som är sammanvävt av bön, tjänande och bibelläsning. Ett liv med andlig rytm. Ett liv byggt på Guds ord.

När vi lagt på sitter jag en god stund försjunken i tankar och bara tittar ut genom fönstret. Där ute står den stora lönnen med ett gyllene hav av löv kring sina grova rötter. Djupt rotad i Guds (j)ord står den stadigt och sträcker sig mot himlen oavsett hur livets årstider växlar. Plötsligt kallas jag tillbaka till verkligheten av att valpen vid mina fötter gnyr och påminner om att det är dags att gå en liten sväng. Dags att starta om. Dags att fatta växelspaken och lägga i nästa växel. Dags att ta första steget på den resa som börjar och slutar i Guds ord. 

Vill du själv läsa vidare så kan du teckna en prenumeration på Bibeln idag eller ladda ner Bibelstund och prova någon av de många planerna. På vår hemsida finns många hjälpmedel för den personliga läsningen som andra böcker, podcast eller tips.

För församlingen så kan vi hjälpa på flera sätt.

- Appen Bibelstund är ett perfekt hjälpmedel för grupper som vill läsa tillsammans i församlingen. Antingen någon av de befintliga planerna eller så kan man kontakta Bibeln idag för att lägga in en egen plan. 

- En församling kan teckna församlingsprenumerationer på Bibeln idag, antingen på ordinarie utgåva (med 33 % rabatt), eller med ett eget omslag som en del av en större satsning. 

- Vi erbjuder också inspirerande besök i församlingar, både kortare och längre, som till exempel Vandra genom Bibeln.

Välkommen med!

/Kristina Thorn

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.