Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

06
april
2018

Utmärkt guide till fördjupat lärjungaskap

Omslag Matt 500

--- Denna artikel är även publicerad i tidnignen Till Liv ---

Utmärkt guide till fördjupat lärjungaskap

Önskar du eller din hemgrupp läsa igenom en bibelbok och söker en god och tillgänglig vägledning gör ni klokt i att ta del av Bibelguidens publikationer. Initiativtagaren och redaktören Reine Toth har gjort ett stort jobb med serien och under hösten kunde Bibelguiden utge sin tionde publikation. Författare är Daniel Hjort, präst inom EFS och doktorand i Nya testamentets exegetik vid Lunds universitet.

En guide till Matteusevangeliet, som Daniel Hjorts bok heter, inleds med en saklig framställning av evangeliets tillkomsthistoria. Författaren visar på dess syfte, struktur och historiska förankring.

Därefter följer koncentrerade och innehållsrika, men väl avvägda, kommentarer till bibeltexterna. Det märks under läsningens gång att det är en bibelvetare som guidar oss. På ett lågmält sätt leder Hjort läsaren in i tolkningen och ger små fingervisningar om vad vi bör notera för att landa rätt i vår förståelse. Evangelietexter som många av oss lyssnat till i predikningar sätts genom de något längre textavsnitten in i ett vidare sammanhang och vi får hjälp att se hur Matteus låtit genomgående teman binda samman sin framställning.

Men det märks också att Daniel Hjort är präst och förkunnare. Han tar budskapet på största allvar och uppmanar oss att både lyssna till skärpan i Jesus bud och upptäcka djupet i hans barmhärtighet. Utifrån tolkningarna ger Hjort naturliga och konkreta anvisningar om hur bibeltexterna kan tillämpas. Vid några tillfällen dristar han sig också till att ge konkret andlig vägledning.

Som läsare av En guide till Mattuesevangeliet sitter man hela tiden med känslan av att Bibeln är en bok som i väldigt stor utsträckning går att förstå. Samtidigt märker man hur en bibelvetare med sin blick för sammanhang och texttolkning förmår att leda oss ett steg vidare. När bibeltexterna förbryllar är det en verklig hjälp att läsa kommentarerna i denna publikation.
En guide till Matteusevangeliet förtjänar många läsare. Daniel Hjort har gjort ett ypperligt hantverk och gett prov på både stora kunskaper, klar hermeneutisk blick och förmåga att leda in i fördjupat lärjungaskap. Detta är en enkel bok. Men på inget sätt ytlig. 

Markus Hector, redaktör Till liv (http://www.tillliv.se/)

Köp boken här

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.