Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

12
juli
2016

Var finns Gud i ditt liv?

Var finns Gud i ditt liv?

kompass

Sitter uppflugen i fönstret, försjunken i tankar och tittar ut på sommarregnet när himlen plötsligt lyser upp för ett ögonblick. Några sekunder senare rullar åskans dova muller in.  

Vikingarna såg åskan som tecken på att den ilskna Tor dundrade fram med sin vagn och sin Mjölner bland molnen. I Indisk mytologi var det istället stridsguden Indra som kom ridande på sin elefant. Och för de gamla grekerna var det självaste Zeus som kastade sina åskviggar över himlen. Men idag då? Idag vet vi hur det egentligen ligger till. Vi behöver inte tro, för vi vet. Tack vare vetenskapsmän som bland andra Benjamin Franklin och hans drake vet vi idag vad det är för fysiska lagar och elektriska partiklar som åstadkommer fenomenet åska. Vi är upplysta människor som inte behöver vidskepelse, mytologi och tro. Eller?

Självfallet är jag otroligt tacksam för allt vad forskning och vetenskap gett och fortsätter att ge oss. Jag menar inte på något vis att vi ska slänga vårt förnuft i soporna och ”bara tro”! Gud har skapat en fantastisk värld och uppmuntrar oss att utforska, undersöka och förstå den. Ju mer forskare upptäcker om hur komplex och sinnrik världen är desto starkare blir min tro på att vi har en Intelligent Skapare som älskar oss oerhört mycket. Men ändå….

Ändå gnager känslan i mig att vi har skalat bort Gud. Förkortat ut honom ur ekvationen. Isolerat honom till kyrkorummet. Vi har rationella och förnuftiga förklaringar på allt i vårt sekulariserade Sverige, så vem behöver Gud? Tron är inte längre en aktiv och påtaglig del av våra liv på samma sätt som den varit för alla historiens stora civilisationer. Gud är borträknad. Men är vi inte lite fattigare för det?

Kan du vara medveten om Guds omsorgsfulla närvaro när du rensar ogräs i rabatterna? Kan du se hans fotspår genom den grönskande skogen? Hör du hur hans vind susar genom de mognande sädesfälten? Ser du bevisen på hans kärlek i havets vågor som oupphörligt rullar in mot stranden?

Det här är inte retoriska frågor. Jag förväntar mig faktiskt ett svar. Kommentera gärna det här inlägget och berätta hur du upplever Guds närvaro i ditt liv. Låt oss dela med oss till varandra av våra erfarenheter för att styrka och bygga upp varandras tro. Jag ser fram emot att höra från just dig!  

/Kristina Thorn

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Stöd Bibeln idag

plusgirot
67 65 25-9


swish logo secondary cmyk
123 452 41 87

  • Vandra genom Bibeln
  • Bibeln idag
  • Beställ Bibeguiden
  • image

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.