fbpx
Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

02
Maj
2016

Varför behövs Bibeln?

Varför behövs Bibeln?

 

 

Varför behövs Bibeln egentligen? Varför ska vi hålla fast vid Bibeln när vi lever i ett postmodernt samhälle där sanningen är relativ och vi tycks stå fria att själva plocka ihop vår världsbild utifrån ett dignande smörgåsbord av religioner, filosofier och livsåskådningar? Ja det är ju något värt att fundera lite kring.

År 2009 markerade starten på en ny era i mitt liv. Eran som Uppsalastudent! Jag hade blivit antagen till kandidatprogrammet i ekonomi och det var med stor spänning, nervositet och nyfikenhet som jag anlände till Uppsala Centralstation på terminens första dag. 

Den som är något bevandrad i Uppsala, eller som för den delen har studerat en karta, vet att om man drar en rak linje från Centralstationen till Ekonomikum så kommer linjen, ungefär halvvägs, att korsa ett av Uppsalas mest kända landmärken, domkyrkan. Jag hade kastat en hastig blick på en karta innan jag satte mig på bussen så jag visste att om jag bara gick i riktning mot domkyrkotornen så skulle jag förr eller senare hitta rätt. Sagt och gjort. Den första dagen fungerade min strategi alldeles utmärkt! Jag klev av bussen, navigerade utifrån domkyrkans torn och kom i god tid till föreläsningen. Nästa dag upprepades bragden. Nöjd kunde jag konstatera att jag inte behövde någon detaljerad karta över stan. Jag visste ju på ett ungefär vart jag skulle och utifrån mitt till synes något godtyckliga landmärke kunde jag hitta dit jag ville hyggligt bra. Varför ödsla tid på att studera en karta eller lära mig gatunamn?!

Tredje dagen var det tät dimma. Jag kom för sent till föreläsningen.

I Johannesevangeliet kapitel 8 säger Jesus ”Om ni förblir i mitt ord är ni verkligen mina lärjungar. Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria!” När Jesus hävdar inte bara att det han säger är sanning men att han själv är Sanningen så finns det många som rynkar på näsan och tycker att det är lite väl trångsynt. Bibeln uppfattas av somliga som en dogmatisk tvångströja som begränsar vår frihet. Men Jesus hävdar den raka motsatsen! Sanningen ska göra er fria!

En sanningsenlig karta över, i det här fallet, Uppsala hade inte varit en begränsning för mig. Tvärtom hade min rörelsefrihet i Uppsala ökat om jag hade tagit mig tid att studera stadsbilden. Jag hade varit fri att upptäcka nya platser, fri att utforska nya vägar, fri att hitta dit jag ville.

Så varför behövs Bibeln egentligen? Jag har funnit att av alla de världsbilder som presenteras i vårt samhälle idag så verkar Bibelns bild stämma bäst överens med den verklighet jag ser och upplever runt omkring mig. Bibeln verkar vara den mest sanningsenliga kartan både över hur den här världen faktiskt ser ut men också hur det var tänkt att vara och en dag kommer bli. Så för att öka min rörelsefrihet i denna värld studerar jag denna karta.

Visst kan man klara sig ett bra tag med att navigera genom tillvaron med hjälp av mer eller mindre godtyckliga riktmärken och hållpunkter. Men förr eller senare kommer dimman, sorgen, smärtan, svårigheterna, frågorna. Allt det där som gör att livet ställs på sin spets. Då hjälper det inte att ha ett hum om hur saker ligger till. Då räcker det inte med att veta på ett ungefär vart man ska. Då behöver vi ha studerat vår karta noggrant så att vi kan vara fria att se var vi är och ta oss dit vi vill.

Jag önskar få ut så mycket som möjligt av livet. Jag vill leva ett överflödande liv i sann frihet. Därför behöver jag Bibeln.    

/Kristina Thorn

 

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.