fbpx
Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

vectorstock 1079808-Converted

De sex tjänarna

Ställ frågor till texten. Frågor som hjälper dig hitta vad som är av betydelse. Tänk på att alla texter inte svarar på alla frågor.

Ramar för studiet

Vem: Ungdomar och vuxna.
Antal deltagare: Från ensam till max 8 för bästa möjliga samtal.
Lokal: Spelar ingen roll.
Tidsåtgång: 15 minuter upp till en timme.
Typ av text: Alla typer av texter, även om alla frågor inte får sina svar i alla texter.
Material: Penna och papper kan vara bra men inte nödvändigt.
Typ av problem: Upptäck själv och diskutera med andra. Få texten att öppna sig. Finna svar som ger fördjupning.

Tillvägagångssätt

  1. Läs texten ensam.
  2. Beta av fråga för fråga och diskutera i gruppen. 

Frågorna

VAR?
Var utspelar sig händelserna i avsnittet? Varfrån kommer människorna? Vart är de på väg? Finns de topografiska referenser (tex över, under, där uppe, där nere etc)? Finns det en relation mellan två eller flera platser?

NÄR?
Vilka tidsuppgifter finns i avsnittet? Vilka tempusformer på verben används (dåtid, nutid, framtid) ? Finns det några referenser till frekvens (antal gånger, igen)? Finns det några referenser till orsak och verkan? Finns det några referenser till tiden mellan olika händelser?

VEM?
Vem är inblandad i avsnittet (gör en lista på alla som nämns)? Vad är relationen mellan dessa personer? Vem syftar varje pronomen i avsnittet på? Vem gör vad i avsnittet (gör en lista på varje aktivitet som tillskrivs de olika personerna)? Vem är central? Vem är åskådare?

VAD?
Vad händer i avsnittet? Vilka olika händelser ske? Vad är förhållandet mellan/ordningen på händelserna? Vilken är den viktigaste/mest betydelsefulla händelsen? Vad är de deltagande personernas gensvar/reaktion till händelsen? Vilken roll spelar varje person i händelsen?

HUR?
Hur händer sakerna som beskrivs i avsnittet? Nämns det några processer/förlopp? Hur är varje person som nämns relaterad tilldessa processer/förlopp? Hur kommer det sig att det som händer? Hur påverkas händelserna i avsnittet av omständigheterna?

VARFÖR?
Varför sker det som sker? Vilka samband mellan orsak och verkan finns i avsnittet? Vilken är författarens avsikt eller syfte med att berätta? (Var noga med att inte tolka. Observera vad som står i texten som beskriver varför saker händer). Ställ frågor till texten. Frågor som hjälper dig hitta vad som är av betydelse. Tänk på att alla texter inte svarar på alla frågor.

Fördelar och begränsningar

  • Denna metod ger möjlighet att ställa frågor till texten som kan öppna nya vyer.
  • Den underlättar en personlig upplevelse av texten och en dialog med läsaren.
  • Bäst blir det om man har någon så när lika förförståelse.
  • Risken är att vissa dominerar samtalet.

Mer hjälp?

Har du kollat närmare på "Att lägga mellan Bibelns blad? Detta studium är hämtat där ur. Det är en hjälp att läsa och förstå Bibeln på egen hand. Liten folder som viks ut och innehåller 14 temaområden. Samma format som På pärmens insida för GT eller NT.

Läs mer och beställ här.

Att lägga mellan Bibelns blad

Stöd Bibeln idag

plusgirot
67 65 25-9


swish logo secondary cmyk
123 452 41 87

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.