Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

19
augusti
2019

"Man ska vara sig själv"

Bild på omslaget av boken"Man ska vara sig själv"
Ytlighet, den fria viljan och ökad tillgänglighet

– Vad gör digitaliseringen med bibelläsningen?

Denna ska ni ta till er och lägga på hjärtat.
Ni skall binda den som ett tecken runt er arm
och den ska synas i er panna.
Tala med era barn om den
genom att använda den
när du sitter i ditt hus
och när du är ute och går,
när du lägger dig
och när du stiger upp.

Dikten ovan har jag läst upp för barn i mellanstadieåldern och frågat vad den kan tänkas handla om. Med tanke på artikelns namn kan du säkert gissa vad den vanligaste gissningen är? Mobilen! För den mer bibelbevandrade är avsnittet kanske bekant? Det är en lekfull omtolkning av 5 Mos 11:18-19 där Mose talar om lagen. Att "den" alltid ska vara närvarande får många människor idag att tänka på våra smarta telefoner.

Texten ovamn är inledningen till min artikel i boken "Man ska vara sig själv"Hur man ska förstå ”dagens ungdom” tycks vara en evig och olöslig gåta för de lite äldre. Det gäller också vår tid: Undersökningar visar att dagens unga har andra värderingar än sina föräldrar, och att de oroar sig för andra saker. Dessutom formas deras liv av ny teknologi och ständigt föränderliga sociala plattformar.

I kapitlet om bibelläsning ställs frågor om vad den nya tekniken gör med oss som läsare och tillgängligheten av bibeltexten. Oerhört spännande frågor som varje kristen och församling behöver fundera kring.

/>Olof Brandt

Boken kan köpas via vår webbshop här.

Tro & liv skriftserie är en bokserie för teologiska samtidsstudier. Den tas fram i samarbete mellan Enskilda högskolan Stockholm och Equmeniakyrkans medarbetarförbund, och ges ut på Marcus Förlag.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.