Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

02
april
2019

Undersökningen – Var med och forma framtidens bibelarbete

undersökning vanligaste problemet

Vi har ett resultat

Under februari månad 2019 hade bibelintresserade möjligheten att bidra med sina tankar för att forma framtidens bibelarbete inom Bibeln idag. Via Facebook och nyhetsbrev inbjöds engagerade bibelvänner att dela med sig av sina tankar om vad som skulle behövas för att få fler att ta steget in i Bibelns underbara värld. Nu har vi sammanställt reslutatet och här kan du läsa hur det gick.

Vem deltog?

På grund av tillvägagångssättet var det till största delen aktiva bibelvöänner som deltog i undersökningen. Självklart ger det inte en helhetsbild över bibelläsningens läge i Sverige i stort. Dock är det intressant att se vad bibelläsare i Sverige 2019 prioriterar som viktiga områden. De som deltog var till stor del aktiva bibelläsare som vi kan se nedan:

undersökningehuroftaläser
Varje dag (61%)
Ett par gånger i veckan (27%)
En gång i veckan (1%)
Några gånger i månaden (6%)
Mer sällan (4%)

I övrigt kan vi även berätta att över 75 % besökte en gudstjänst "i stort sett varje vecka" och ungefär hälften som svarade var anställda i kyrkan. 

Ålderfördelsningen blev förvånansvärt jämn över generationerna vilket var en stor glädje. 

undersökning ålder

Platta eller papper?

Som man även kan observera i bibelundersökningar i andra länder är det fortfarande papperbiblar som har den största delen av dagliga användare. Nästan 75 % av de som svarade på vår undersökning läste helst i en "vanlig pappersbibel".

undersökning läser helst på

Vanligaste hindret?

Efter att ha studerat en dansk studie (gjord på liknande sätt) var vi även intresserade av att se vad som kunde vara det vanligaste hindret för en bibelläsare. Här kunde den som svarade ange flera olika anledningar som man kände var den vanligaste orsaken till att bibelläsningen inte blev av.

undersökning vanligaste problemet
Det är svårt att få till vanan (29)
Det är svårt att få till koncentrationen till att läsa (25)
Svårt att hitta tiden (25)
Jag glömmer bort att läsa (17)
Det är svårt att förstå det jag läser (9)
Jag förstår inte bakgrunden till texterna (9)
Det är svårt att hitta var i Bibeln jag ska läsa (5)
Jag tappar intresset för jag ser inte kopplingen till min vardag (4)
Det är tråkigt (3)
Jag har svårt att se att det som står är sant (3)

Precis som i Danmark så dominerade fyra svar. Svaren ger oss onekligen en intressant inblick i vilka hjälpmedel som kan tänkas hjälpa motiverade bibelläsare till att läsa mer regelbundet. 

Framtiden

Deltagarna fick även möjlighet att ranka ett antal olika bibelprojekt på en skala mellan 1 och 10 där 10 var mest angeläget. Bland de projekt som listades ansågs följande fem projekt vara de viktigaste:

 1. Det behöver undersökas hur nästa generation kan ta till sig Bibeln på bästa sätt
 2. Jag tycker det behövs fler kreativa appar för bibelläsning
 3. Jag tycker det bör satsas mer på Bibeln i sociala medier
 4. Det behövs fler material för dem som är helt nya i tron eller kyrkan
 5. Jag skulle vilja se fler material för bibelstudiegrupper

Alla fem ovan hade över sjuor i snitt. 

Allt detta går nu vidare till Bibeln idags styrelse och dess visionsarbete för framtiden. Stort tack till alla som deltog och vi hoppas på fortsatt gott samarbete för att göra Bibeln använd i Sverige i alla generationer!

Till sist

Till sist fick deltagaren även önska fritt vad som borde tas fram och det varierade stort och många bra idéer presenterades. Vi har valt att sammanställa frågan med hjälp av ett "ordmoln" för att ge en känsla. 

undersökningwordcloud

 

Kommentarer (3)

 • Hans Lindholm

  Kommentar gjord 11.26 den 08 april 2019 |
  Mycket intressant! Här får styrelsen mycket att arbeta med!

  Besvara

  • Olof

   Kommentar gjord 15.43 den 11 april 2019 |
   Det kommer vi verkligen ha Hans.
   />Olof Brandt

   Besvara

 • Micke Edberg

  Kommentar gjord 21.01 den 05 juli 2019 |
  Bra att undersöka. Jag tror att också er podcast hjälper till att höja intresset för Bibeln. Jag tycker också att NuBibeln borde lyftas fram mer. Den är jättebra och modern i sin touch.

  Besvara

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.