Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

Dag 4 Andens röst

Texten hämtad från Bibeln.se

Apg 2:1-21

 

1När pingstdagen kom var de alla församlade. 2Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. 3De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. 4Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem.

5I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen. 6När dånet ljöd samlades hela skaran, och förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas. 7Utom sig av förvåning sade de: ”Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? 8Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas? 9Vi är parther, meder, elamiter, vi kommer från Mesopotamien, Judeen och Kappadokien, från Pontos och Asien, 10från Frygien och Pamfylien, från Egypten och trakten kring Kyrene i Libyen, vi har kommit hit från Rom, 11både judar och proselyter, vi är kretensare och araber – ändå hör vi dem tala på vårt eget språk om Guds stora gärningar.” 12I sin häpnad visste ingen vad han skulle tro, och de frågade varandra: ”Vad betyder detta?” 13Men andra gjorde sig lustiga och sade: ”De har druckit sig fulla på halvjäst vin.”

Petrus tal på pingstdagen

14Då steg Petrus fram med de elva andra och tog till orda och talade till dem: ”Judar, ja alla ni som bor i Jerusalem, detta skall ni veta, lyssna till mina ord. 15Det är inte som ni tror, att de här männen är berusade, det är ju bara morgon. 16Nej, detta är vad som har sagts genom profeten Joel: 17Det skall ske i de sista dagarna, säger Gud, att jag utgjuter min ande över alla människor. Era söner och döttrar skall profetera, era unga män skall se syner och era gamla män ha drömmar. 18Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min ande, och de skall profetera. 19Jag skall låta sällsamma ting visa sig uppe på himlen och tecken nere på jorden, blod och eld och moln av rök. 20Solen skall vändas i mörker och månen i blod innan Herrens dag kommer, den stora och strålande. 21Men var och en som åkallar Herrens namn skall bli räddad.


När Anden gör sig grej

När jag läser texter i Bibeln gillar jag att försöka se det framför mig. Måla upp filmen om vad som händer för mig själv.

Pingstdagen. Alla var samlade. Alla var där. Alla som var i gänget. En hel massa människor som lärt känna varandra för att de var fascinerade av Jesus. Blivit drabbade av den kärlek han visat, och de kloka ord han sagt. Ett gäng människor som liksom drogs till Jesus.

Och sen var han borta. Och på vilket sätt sedan. Först avrättas han. Sedan återuppstår han. Sedan blir han upptagen till himlen på moln. Och där med borta igen.
Jesus var inte längre med dem. Igen.

Men han hade pratat om något. En hjälpare. Den helige Ande skulle komma.

Och nu var de alla samlade. Säkert som vanligt. En träff för att söka Gud, tillbe honom, och uppmuntra varandra, dela med sig av goda ord och kanske pengar och mat. Och BAAM, plötsligt händer det. Anden kommer. 

Tänk om jag varit där. Tungor av eld över allas huven. En helig stämning. En närvaro av en kraft jag aldrig tidigare känt. En glädje som uppfyller mitt hjärta. En längtan och önskan att varenda människa ska få känna och uppleva och möta samme Jesus Kristus jag fått lära känna. Den kärleken, som inte räds något, driver ut allt mörker och all ondska - tänk om jag varit där.

Varför kan inte sånt här ske ständigt? Typ varje dag. Hade varit najs.

Men Anden ÄR här. Här för att stanna. Och Anden har även varit närvarande från start, som en del i Guds treenighet - alltså evig.

Frågan kanske mer är om vi hör. Om vi lyssnar. Om vi ser. I Bibeln liknar Jesus Anden vid en vind. Du ser inte vinden men du kan se vad vinden gör; det rör sig i träden, löven blåser, jackan fladdrar på cykelturen, och du känner vindens smekningar i sommarsolen.

Att lära känna Gud, är att lära känna Anden. Ibland i tystnad, ibland i stilla vindar, ibland i tydligt tal från andra människor, ibland som denna gången - i ett dån som samlade hela staden.

I Jakobsbrevet 4:8 står det att om vi ”närmar oss Gud, så ska han närma sig oss”.

Utmaning

  • Jag vill utmana mig själv att höra Anden i min omgivning
  • Jag vill utmana mig att lyssna till Anden.
  • Jag vill utmana mig att se vad Anden gör i mig och min omgivning.
  • Och ha lika mycket tålamod med vad Anden gör, som Anden har tålamod med mig och mina misstag och misslyckanden.

Bön

  • Gud, jag vill lära känna din Ande bättre.
  • Jag längtar efter att höra, lyssna och se vad Anden gör och vad Anden säger.
  • Helige Ande, jag längtar efter att få lära känna dig mer.
  • Jag vill bli drabbad av din kärlek, och få bli omsluten av dig.

Text: Edvard Wiberg

Tillbaka till förstasidan

Nästa dag

Stöd Bibeln idag

plusgirot
67 65 25-9


swish logo secondary cmyk
123 452 41 87

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.