Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

Dag 5 Tala Herre, din tjänare hör

Texten hämtad från Bibeln.se

1 Sam 3:1-11

 

1Den unge Samuel tjänade nu Herren under Elis uppsikt. På den tiden var det ovanligt att Herren talade till människor, och profetsyner förekom sällan. 2Då hände en gång följande. Eli, vars ögon nu blivit så svaga att han inte kunde se, låg och sov på sin vanliga plats. 3Tempellampan var ännu inte släckt, och Samuel låg och sov i Herrens tempel, där Guds ark stod. 4Då ropade Herren på Samuel. ”Här är jag”, svarade han, 5och han sprang bort till Eli och sade: ”Här är jag, du ropade på mig.” Men Eli svarade: ”Jag har inte ropat. Gå och lägg dig igen.” Då gjorde han det. 6Än en gång ropade Herren på honom. Han steg upp och gick bort till Eli: ”Här är jag, du ropade på mig.” Men Eli svarade: ”Nej, min son, jag har inte ropat. Gå och lägg dig igen.” 7Samuel hade ännu inte lärt känna Herren och ännu inte fått ta emot hans ord. 8För tredje gången ropade Herren på Samuel, som åter steg upp och gick bort till Eli: ”Här är jag, du ropade på mig.” Nu förstod Eli att det var Herren som ropade på pojken, 9och han sade till Samuel att lägga sig igen. ”Och om någon ropar på dig skall du säga: Tala, Herre, din tjänare hör.” Och Samuel gick tillbaka och lade sig.

10Då kom Herren och ställde sig där och ropade som förut: ”Samuel, Samuel!” och han svarade: ”Tala, din tjänare hör.” 11Då sade Herren till Samuel: ”Jag skall göra något i Israel som kommer att skrälla i öronen på alla som får höra det.


 Några lärdomar:

 -Gud söker relation

Vi ser i texten att Gud ropade på Samuel tre gånger innan han förstod vem det var som talade. Gud ger inte upp på Samuel. På samma sätt fortsätter Gud att söka dig och vill ha en relation med dig. Han vill vara din vän och anförtro dig hemligheter.

 -Det är en läroprocess

I berättelsen framgår det att Samuel ännu inte hade lärt känna Herren och till en början inte hörde skillnad på Guds och Elis röst. Han var dock villig att ta emot ”coachning” från Eli och bemödade sig att gå upp mitt i natten för att höra Gud. Han kunde ha tänkt att det bara var inbillning och legat kvar, men han värderade Guds tilltal. Senare kom Samuel att bli en betrodd profet som Gud använde för att tala till hela Israles folk. Han växte till i mognad och i relation till Gud. När vi umgås med Gud och lär känna honom mer blir det enklare för oss att urskilja Guds röst gentemot andra röster.

 Utmaning:

1. Lyssna
Be bönen: ”Tala, din tjänare hör.” Förvänta dig att Gud vill tala. Kanske ställ en konkret fråga och vänta i tystnad på Guds tilltal. Gör det gärna till en vana att skriva ner vad du tror Gud säger. Det är ett sätt att värdera Guds röst och är uppmuntrande att se vad Gud sagt över tid.

2. Lär av andra
Hör av dig till en ledare eller vän du har förtroende för. Fråga dem hur de uppfattar Guds röst i deras liv och be dem om hjälp att identifiera Guds röst i ditt liv.

3. Ge vidare
Be Gud att påminna dig om någon och fråga honom hur du kan uppmuntra den personen. Det värsta som kan hända? Att personen känner sig uppmuntrad av din omsorg.

Ett exempel ur mitt liv: En dag när jag jämförde mig och just den dagen tänkte att jag var en så dålig tjänare fick jag sms från en vän: ”Hej. Kom plötsligt att tänka på dig nu ikväll och kändes som Gud vill säga att du har en tjänares hjärta. Du är en bra ledare eftersom att du leder som en tjänare. Bön om beskydd från lögner och känslor som inte är från Gud.” Detta är ett litet, enkelt exempel som vem som helst kan praktisera!

Bön:

  • Tack Gud att du är en närvarande Gud som vill prata med mig.
  • Tack att jag får vara din vän. Låt vår relation fördjupas och lär mig förstå hur du talar.
  • Låt mig vara som Samuel som lyssnade till dig och förmedlade dina ord vidare.

Text: Johanna Gell

Tillbaka till förstasidan

Nästa dag

Stöd Bibeln idag

plusgirot
67 65 25-9


swish logo secondary cmyk
123 452 41 87

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.