Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

rssI bloggen vill Bibeln idag belysa frågor som rör Bibelns trovärdighet, andaktslivet och intressanta skiftningar i samhället.

19
december
2013

God jul!

rgbstock com ngHn7dY

 

Familjetid i juletid

Julen närmar sig med stormsteg och vi vill passa på att önska en riktigt god jul. Vi vet att förutsättningar till det skiftar från person till person men vi sänder ut en bön och en önskan att din jul ska bli just god. 

Vi vill så här dagarna innan uppmuntra till familjetid i jul. Att sätta sig ner med honom som kallar dig sitt barn...

Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. Joh 1:12

God jul!

Olof Brandt, generalsekreterare Bibeln idag

 

29
november
2013

Läser du inte Bibeln varje dag? Skäms! (eller?)

Alex E. Proimos, flickr

Skammen som dålig drivkraft

66 % av de som går i kyrkan säger att de vill leva för Jesus i allt de gör. Men endast 11 % läser Bibeln dagligen. (detta enligt ” October 2011 LifeWay Research, Transformational Discipleship Study”). Vad har vi att säga om detta? Hur ska vi kunna följa Jesus, om vi inte läser Bibeln för att se vad han har att säga till oss? Blir det inte bara att följa en allmän känsla?

Visst går det att slå på stora ”skäms-trumman” nu. ”Hur kan du och kalla dig kristen?” Så har nog frågan hanterats klassiskt och visst har det genom tiderna lett till en del bibelläsning. Men vad gör skam för en relation? Jag tror att skammen bara leder till ett slavförhållande där kravet knäcker många möjligheter till att faktiskt möta den levande Kristus.

29
oktober
2013

Bibeln modernare är någonsin

sociala-medier

Kristen i sociala medier

Det talas mycket om sociala medier. Som kristna kan vi inte gräva ner oss och tro att vi står ovan utvecklingen men jag tror inte heller på att bara svepas med. Vi behöver se över hur vi använder vår tid och hur vi kan dela vår tro på sociala medier.

22
augusti
2013

Den stora historien och app-samhället

shutterstock 16876723 hemsida

Youtube, Twitter och Bibeln

När MTV var som störst talades det om att ”de unga” inte kunde koncentrera sig på längre sammanhang. Musikvideon byggde på en snabbkonsumtion där vi som postmoderna människor inte hade varken lust eller möjlighet att tillgodogöra oss information om den inte packades in på 4 minuter och med många snabba klipp. 
Idag är om möjligt konsumtionsinformationskulturen (hmm, ska man inte akta sig för långa ord i blogginlägg) väl utbredd. Twitter, tidningar som Metro, Instagram och Youtube visar alla på sitt sätt hur vi inte orkar ta till oss längre stycken information längre. Vi ser hellre på tv-serier än på film och läsandet av ”vanliga” böcker hotas ständigt, i alla fall om man får tro larmrapporter.

26
juni
2013

Citatets tanke

Hoppar över bibelcitatet

 OBF0708

 

Vet inte om det hänt dig? Jag insåg just när jag satt och läste en av mina favoritböcker att jag har två skilda sätt att läsa citat i texten. "Vanliga citat" får mig att skärpa min läsning. Troligen är citatet inhämtat just för att det på ett kärnfullt sätt belyser just det som författarens vill lyfta fram. När det kommer ett bibelcitat däremot löper blicken ganska fort över sidan.

14
juni
2013

Torrt som en öken

När bibelläsningen torkar ut

 OBF8862

Jag vet inte om det hänt dig än. Plötsligt eller krypande kommer känslan att Bibelläsningen inte ger så mycket. Till att börja med så kämpar man kanske emot, men efter hand kan vi drabbas av förnekelse, ilska, likgiltighet eller uppgivenhet. Har jag tappat min tro, talar Gud inte längre till mig, varför!!??

25
april
2013

Vi behöver en bibelreformation

"Att odla upp en bibelkultur tar tid. Bibeln kan bli en formande dynamisk verklighet för både kyrka och samhälle. Många aktörer kan medverka: förkunnare, kristna förlag, bibelskolor, närgrupper, familjer och enskilda kristna. Låt mig ge några teser, som startpunkt för studium, samtal och bön"

08
mars
2013

Översikt i all är, men detaljerna då?

Detaljerna vittnar om verkligheten

I mitt arbete med Vandra genom Bibeln och Bibeläventyret så jobbar jag mycket med översikter. Jag tror att översikten är ett underutnyttjat medel till förståelse av Bibeln. Att gå en Vandring ger en känsla av att man faktiskt kan förstå Bibeln och självförtroendet leder till läsning. Dock är för mycket av det goda inte heller bra...

13
februari
2013

Årsrapport 2012 Bibeln idag

arsrapport

Vad har Bibeln idag gjort under 2012?

Bibeln idags årsredovisning för 2012 finns nu att läsa här på hemsidan. Så undrar du vad vi gjort under 2012 så är det bara att ta en stund och läsa. 

22
januari
2013

Vi kan lära av Luthers bibelsyn

Luther

Alltigenom mänsklig och alltigenom gudomlig

Den lutherska traditionens bidrag till det ekumeniska samtalet är tolkningen av Bibeln som lag och evangelium och att båda sidorna behövs, menar Hans Lindholm (ordförande i Bibeln idag), med anledning av artiklarna kring vår bibelsyn som bland annat har publicerats i tidningen Dagen och i Världen idag. Här kan du läsa hans inlägg som publicerades i Dagen 18 januari. (Texten nedan återgiven med tillstånd av Dagen)

<<  3 4 5 6 7 [89 10 11 12  >>  

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.