för hela familjen

Resan genom Bibeln
Köp bokenLadda ner material

Resan genom Bibeln

100 berättelser för hela familjen

 • upplev Bibeln på ett nytt sätt
 • utforska 100 bibeltexter
 • upptäck den röda tråden i Bibeln
 • möt Gud i din läsning
 • få reda på mer om Guds väg för ditt liv

Du kan använda Resan genom Bibeln hemma, i skolan, i kyrkan, med din familj, dina vänner eller i din grupp i kyrkan.

Om materialet

Välkommen till Resan genom Bibeln

Resan genom Bibeln är ett nytt spännande material som ska engagera barn i åldrarna 7 – 12 år.

Varje ung människa som ger sig in i Resan genom Bibeln blir inbjuden att göra det tillsammans med en annan kristen – sin ”Bibelkompis” – för att resa tillsammans genom, både Bibeln och livet.

Resan genom Bibeln utrustar er att utforska 100 bibelberättelser, diskutera tro och upptäcka den stora berättelsen som löper genom Bibeln.

Är du redo att ge dig av på resan? I sådana fall, läs vidare…

 

Boken

De 100 bibelläsningarna är sorterade i 20 etapper där varje etapp inkluderar 5 bibelberättelser.

Resan genom Bibeln ger dig verktyg för att utforska en av dessa fem berättelser i detalj och de övriga fyra i en sammanfattning, med extra material tillgängligt online.
Varje resa börjar med en liten bild för att introducera berättelsen, några frågor att fundera kring och en tidslinje som hjälper dig att förstå var denna del av Bibeln utspelar sig i den större helhetsbilden av Gamla eller Nya testamentet.

När du sedan vänder sida så finner du en något större bild och 10–15 verser från Bibeln som ni läser tillsammans. För att hjälpa dig att placera dessa verser i den större bibelberättelsen så finns det korta introduktioner till vad som händer precis före och efter.

Vad vill du utforska efter det? Resan genom Bibeln låter dig välja! På motsatta sidan med bibelverserna finner du några olika sätt att utforska bibelberättelsen. Du kan:

 • utforska mer med Upptäck Bibeln
 • fundera kring barns frågor angående berättelsen i Prata tillsammans
 • lära dig några fakta i Vet du att…
 • göra en Aktivitet
 • Prata med Gud

När du sedan stänger igen bilden och vänder på bladet så finner du fyra bibelberättelser till från etappen. Upptäck var dessa utspelar sig i den större helhetsbilden, svara på frågorna tillsammans och gå till hemsidan för att hitta mer om dem.

Online för ”Bibelkompisar”

Eftersom du just nu läser det här materialet online så vet du redan var du finner resurserna. På sidan hittar du:

 • En introduktion till Resan genom Bibeln: allt om resan och att vara en bibelkompis.
 • Hur Resan genom Bibeln fungerar: Tips och idéer från experter för att göra det mesta av utmaningen – och för att göra det mesta av tillfällena som bibelläsning tillsammans kan erbjuda.
 • Att vara en Bibelkompis för ett barn, och se barnet möta Gud och utforska Bibeln, är ett privilegium – men det kan också vara skrämmande! Materialet som finns tillgängligt online för Bibelkompisar är till för att ge dig ett ökat självförtroende, hjälpa dig att prata med barnet, gynna eftertanke och dela upptäckter från de fem berättelserna i varje utmaning. Informationen på hemsidan kommer att hjälpa dig, som Bibelkompis, att göra det mesta av dessa samtal och ge dig en djupare relation med barnet.

Online för barn

När du går igenom Resan genom Bibeln så kommer du att märka att det står att det finns ytterligare resurser online, på www.resangenombibeln.se. Titta här på hemsidan under ”ladda ner” där du kan ladda ner extramaterial till boken. Dessa resurser kan vara mallar för att göra pyssel, en karta, eller kanske en intervju att läsa.

Vem kan bli en bibelkompis?

Det vi menar med bibelkompis är en person som går tillsammans med någon annan, en kompis som ”vandrar” tillsammans med någon, låter den andra berätta sin historia, och hjälper dem med det som hon/han inte förstår så att hon/han kan hitta sina egna svar. Det är ett möte som kan ske ansikte mot ansikte om bibelkompisen och barnet sitter tillsammans och läser Bibeln. Du kanske hellre vill kalla dig för en guide, mentor, vän eller någonting helt annat, men det viktiga är styrkan i relationen mellan barnet och den vuxne och att ni upptäcker det Gud vill visa er och säga till er tillsammans.

FAQ

Vanliga frågor

Hur valdes vilka bibeltexter som är med?

Resan genom Bibeln följer samma läsningar som bibelläsningsplanen E-100.

Var köper jag en bok?

Den köper du här.

Måste jag använde E-100 bibelläsningsplanen?

Nej, det behövs inte. Materialet håller i sig själv, E-100 (vars bibelläsningsplan finns tryckt i boken) kan kanske vara intressant för dig om du vill läsa igenom den stora historien på 100 dagar på egen del som förälder. 

Fungerar Resan genom Bibeln i familjer?

Resan genom Bibeln är ideal att använda i familjer. Föräldern är en av de mer naturliga kandidaterna till att vara en bibelkompis och ni kan tillsammans finna en tid för läsandet i veckoschemat. Resan genom Bibeln kan var hjälpmedlet som ger er 100 betydelsefulla samlingar kring Bibeln i ert hem.

Fungerar Resan genom Bibeln för kyrkor?

Ja, materialet lämpar sig utmärkt för söndagsskola eller andra grupper i kyrkan. Ni för naturliga frågor att fundera kring och kan till exempel gå igenom den femtedelen av etappen som presenteras extra i boken på samlingen för att sedan skicka med barnen de kvarvarande fyra berättelserna hem att läsa hemma. 

Vem har skrivit boken?

Den är skriven i ett internationellt samarbete i Bibeln idags internationella organisation Scripture uniondär flera länder deltog.

Vad är en bibelkompis?

Varje barn som läser Resan genom Bibeln blir inbjuden att göra resan tillsammans med en äldre kristen person. Frågorna i boken ber ibland barnet att fråga sin bibelkompis. Det kan vara nästan vem som helst som vandrat före. 

Vem kan vara en bibelkompis?

En förälder, en annan familjemedlem, gudförälder, mor- eller farförälder, äldre vän, barngruppsledare, präst/pastor, en student. Kort och gott vem som helst som känner barnet och vill följa med på resan. Medvandrare kan också vara ett bra begrepp, du går med barnet, möter texten och deras frågor. Funderar tillsammans och hjälper dem vidare.