Den här sidan använder kakor för att förbättra din upplevelse av sidan. Om du önskar kan du själv avaktivera kakor i din webbläsare eller hur vi hanterar dina uppgifter.

tom-banner

rssI bloggen vill Bibeln idag belysa frågor som rör Bibelns trovärdighet, andaktslivet och intressanta skiftningar i samhället.

07
januari
2013

Har vi blicken fäst på målet?

Är vi som kristna fokuserade på vart vi är på väg?standing book 200

"Det pratas inte så mycket om det eviga livet bland kristna i Sverige idag." Det skriver Reine Toth författare till En guide till Uppenbarelseboken och redaktör för Bibelguiden. Hur har vi det med målet i vårt kristna liv, har vi glömt bort det och är för fokuserade på vårt här och vårt nu? Uppenbarelseboken inbjuder oss till en resa där målet är det centrala!
 

Uppenbarelseboken är adresserad till sju specifika församlingar på första århundradet, som låg i den västra delen av det nutida Turkiet. Situationen i dessa församlingar är högst olika, det kan man ju läsa om i kap 2 och 3 där Jesus kommer med olika budskap till vart och en av de sju församlingarna. Vissa får mycket kritik och andra får mycket beröm. Så man kan säga att Uppenbarelseboken fyller lite olika funktioner beroende på var man som individ och församling befinner sig. För vissa är boken en tröst och uppmuntran att hålla ut på den inslagna vägen, för andra blir det en väckarklocka med uppmaning till omvändelse.

13
december
2012

Julevangeliet på nytt?

Julevangeliet med nya ord

The Message på svenska från Libris

Hör du till dem som varje jul läser julevangeliet? Hur länge sedan var det som du faktiskt tänkte på vad du läste? Av alla texter i Bibeln tror jag att just berättelsen om Josef och Marias resa till Betlehem är den som vi har mest problem med att förhålla oss till på ett "nyktert" sätt. Platser som Nasaret och Betlehem har hos många svenskar en närmast mytologisk karraktär. 

Då kan nya böcker som The Message på svenska (utgiven av Libris) vara en stor välsignelse. Även om jag inte är helt igenom nöjd med korrekturläsningen så tror jag att denna bibelöversättning kan vara till stor välsignelse för många. Att läsa Bibeln utan versangivelser och på ett modernt språk ger mång aha-upplevelser och redan har The Message tvingat fram ett par spontana bibelstudier, både i grupp och privat. 

Ett andra tips i julrushen är att se på filmen Vägen till Betlehem. (filmen finns fortfarande att köpa på flera ställen). Ända tills den något smöriga slutscenen så gör filmen ett mycket bra jobb i att försöka få oss att brottas med karraktärerna som vi möter i berättelsen. Filmen har blivit en jultradition och ett par år till kommer jag nog försöka se den varje år.

Önskar dig en god advent och stressa inte ihjäl dig! Titta gärna in i vår butik här på sidan så kanske du kan klara av ett par julklappar redan nu utan att behöva ens lämna sidan. 

Olof Brandt, generalsekreterare. 

23
november
2012

Dags att börja tänka på julen?

Julen, redan?

Ja, visst är det så att julen närmar sig. Personligen är jag mot detta tidigare och tidigare firande som gör att jag hörde första julhälsningen på radion redan för två dagar sedan. Därför tänker vi vänta med att önska er God Jul än på länge. Men... vi vill ändå ge två tips:

15
november
2012

Blädderex för En guide till Uppenbarelseboken

standing book 200

Vill du bläddra i nya boken?

Den 22 november är det release för del två i serien Bibelguiden som är En guide till Uppenbarelseboken av Reine Toth. 

Program release på Johannelunds teologiska högskola:
9.50 Morgonbön med Reine Toth (Lötenkyrkans aula)
10.10 Releasefika med tal (matsalen)
10.30 Slut

Varmt välkommen!

Du kan bläddra i ett smakprov direkt på skärmen här. (fungerar ej för iPhone eller iPad)

Du kan även ladda ner en pdf här.

Förhandsboka till bra priser här.

08
november
2012

Living Hope inlägg 4

 OBF8145

Att vara en del av något större

I Sverige är Bibeln idag en rätt liten organisation. Vi har en stor vision men inte så mycket resurser och sammanlagt är vi fyra deltider som ger 105 procents anställning totalt. Världen över är bilden annorlunda. Några länder är små som oss medans andra är stora med 60-70 anställda, otaliga volontärer och massor med projekt, barnläger, skolarbete, mm. Men vi är ändå en stor familj och det känns här borta i tropiska Kuala Lumpur.

07
november
2012

Living Hope inlägg 3

 OBF8008

Guds uppdrag i en värld i förändring.

Okej, världen förändras. Det är de flesta överens om. Frågan som sysselsatt oss under dagen har varit hur detta faktum ska påverka vår förståelse av vad Guds plan är för världen. Till vår hjälp har vi idag lyssnat till Kang San Tan, ett bibelstudium om Jesaja 63:7-19 och en fortsatt rapportering av svaren från den stora undersökningen.

06
november
2012

Living Hope inlägg 2

 OBF7517

I en värld i förändring

En värld i förändring var temat för första hela dagen av Living Hope-konferensen i Kuala Lumpur. För att hjälpa oss igång tankearbetet har vi haft hjälp av Melba Maggay, (Ph.D. Studies in Asian Church and Culture). Vi har även arbetat med Bibeln i en studie över Moses kallelse i andra Mosebok. Sista två passen ägnade vi åt den undersökning som föregått konferensen där tusentals unga och vuxna har intervjuats. Varje moment avslutades med gruppdiskussioner där arbetet rapporterades tillbaka och sammanfattades.

05
november
2012

Living Hope inlägg 1

 OBF7300

Uppstart

Då var vi igång. Delegater från hela världen har samlats i Kuala Lumpur för att lyssna till vår omvärld och till Gud om var vi är och vilka steg vi ska ta för framtiden.

31
oktober
2012

Bibeln, bibelkritiken och framtiden

FOTO: HÅKAN ARENIUS
FOTO: HÅKAN ARENIUS
 

"Vi behöver läsa mer i Bibeln i kyrkan!"

Alla var överens om det, men går vägen via mer av akademins bibelkritik eller är vägen en annan? Frågan var öppen och fortsätter vara det. Lördagen den 27 oktober hölls på Örebro teologiska högskola (ÖTH) en temadag om Bibelsyn. Dagen var ett samarrangemang mellan Svenska Evangeliska Alliansen, Folkbibeln och ÖTH. Omkring 200 personer närvarade på den innehållsligt rika dagen. Lyssna gärna i efterhand här.

25
oktober
2012

En guide till Uppenbarelseboken

En guide till Uppenbarelseboken släpps 22 november

standing book 200

Andra delen av Bibelguiden släpps i november. Det är "En guide till Uppenbarelseboken" av Reine Toth. Boken beskrivs så här av Mikael Tellbe:

"Vem har inte gått vilse i Uppenbarelseboken? Märkliga syner, symboler och siffror – för att inte tala om de många tolkningarna. Kanske inte så konstigt att många bibelläsare förpassat Uppenbarelseboken till avdelningen ’Glömda böcker’. Men min övertygelse är att Uppenbarelseboken behöver återerövras som ett levande tilltal från Gud. Reine Toths lättillgängliga och sunda guide kan förhoppningsvis bidra till detta."

Mikael Tellbe, Docent i Nya testamentet, lektor vid Örebro Teologiska Högskola och pastor inom Evangeliska Frikyrkan (EFK).

Boken kan redan idag förhandsbokas och då till introduktionspriser. Boka i butiken. Boken släpps 22 november.

<<  4 5 6 7 8 [910 11 12 13  >>  

Bibeln idag   |   Box 1211, 75142  Uppsala   |    plusgiro: 676525-9  |   mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.