I skrivande stund är de snart kväll den 14 juli. I morgon ska jag sätta mig i bilen för att åka ner till den plats där releasen av boken kommer att ske. När jag berättat för nära vänner om detta event så har naturligtvis frågan kommit om hur det varit att skriva en bok.

Skojfriskt brukar jag svara ”Nu i efterhand är det roligt”. När jag ser tillbaka till när jag satt med manuset som allra mest så kan jag sakna det.

Det var både roligt, utmanade och lärorikt att ta sig an denna uppgift. Roligt, för att jag är en grubblare och tycker om att uttrycka mig i skrift och tal. Men den stora skillnaden är att det jag uttrycker mig i skrift tidigare, det har jag hållit för mig själv. Utmanande, därför att det inte var något jag tidigare gjort. Jag minns telefonsamtalet jag fick av Reine Toth som undrade om jag skulle vilja skriva en av böckerna i serien, och den spontana känslan var ”aldrig i livet. Jag har aldrig gjort något sådant”. Men, ofta när jag spontant känner ett ”nej”, så triggas jag av att genomföra det ändå. Lärorikt, just därför att jag tog mig an något jag inte gjort innan. Allt tänkande, läsningen i Bibeln, läsning av andra böcker, det har självklart gett väldigt mycket i denna process.

Så en dag blev manuset klart, och efter några korrektursvändor blev den helt klar. För mig blev det nog mer på riktigt den dag jag fick omslaget mailat till mig. Vilken förmån att få ha gjort detta arbete, och jag hoppar innerligt att den ska få bidra till en djupare förståelse till Bibelns texter, till inspiration för tron och ett bredare perspektiv på hur man kan läsa. 

I morgon ska jag sätta mig i bilen för att möta upp Olof Brandt och biskop Johan Dalman som båda medverkar på releasen. Biskop Johan fick frågan ganska tidigt om han ville medverka. Jag ville så gärna fånga upp hur en biskop i SvK ser och tänker på församlingar i vår kyrka idag, och vad vi kan ta för lärdom genom Paulus och Thessalonikerna till oss idag. Jag är väldigt glad över att han tackade ja till detta.

De båda brevens huvudfråga handlar om Herrens återkomst, och det kanske upplevs konstigt att jag valt att samtala om församlingar idag 2021, men läser du boken så kommer du förstå den röda tråden 😉

Detta är inte enbart en fråga för en biskop. Det är en fråga till oss alla – hur är vi församling idag 2021?

Hoppas att bokens innehåll blir till inspiration för dig, på något sätt, i ditt liv.

Hanna Simonsson, författare

Köp boken här.

Se releasen i efterhand.